76 verstandelijk beperkte meiden in instelling geronseld voor prostitutie

Ze zitten in een speciale instelling voor meiden met een laag IQ. Toch weten loverboys hen zelfs daar de prostitutie in te praten. Dit is het verhaal van drie van hen. En ze zijn lang niet de enige.

Scroll naar beneden om het verhaal te lezen

De geronselde vrouwen in dit verhaal hebben een IQ van rond de zestig. Vergelijkbaar met een kind van negen jaar oud.

 • IQ: 90 - 109

  Gemiddeld

 • IQ: 80 - 89

  Benedengemiddeld

 • IQ: 70 - 79

  Zwakbegaafd

 • IQ: 50 - 69

  Licht verstandelijk beperkt

Loes

“Ik moest een plek zoeken om buiten seks te hebben.”

Loes wordt door haar pooier gedwongen tot seks met mannen. De instelling, waar Loes op dat moment woont, heeft niets in de gaten. Bekijk de video of lees haar verhaal. 

Luna

“Ik dacht juist dat ik een positieve invloed had op hem.”

Luna wordt door haar loverboy geronseld terwijl hij op verlof is uit de gevangenis. In de video vertelt ze dat ze dacht dat haar vriend goede bedoelingen met haar had. Uiteindelijk doet ze samen met haar moeder aangifte. Lees haar hele verhaal. 

Rashida

“Ik wist niet dat er foute vriendjes bestaan.”

Rashid heeft continu foute ‘vriendjes’ die haar misbruiken. In de video zie je hoe een maatschappelijk werker haar leert dat ze niet altijd alles hoeft te doen wat anderen haar vragen. Lees hieronder haar verhaal.

Hoeveel slachtoffers met een verstandelijke beperking zijn er eigenlijk? vraagt de Tweede Kamer in 2012. De toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Veldhuizen Van Zanten, weet het niet omdat landelijke cijfers ontbreken. Ze antwoordt dat er vijf gevallen bekend zijn in Noord-Limburg in de jaren 2011 en 2012.
Wij belden alle strafrechtadvocaten die vanaf 2013 gerechtigd zijn slachtoffers van mensenhandel te mogen bijstaan. We vroegen hen hoeveel verstandelijk beperkte slachtoffers zij hebben bijgestaan, die in een instelling voor verstandelijk beperkte jongeren slachtoffer werden van een loverboy. Het totale aantal is 76.
Maar geeft dit getal dan wel een juist beeld van de werkelijkheid? Corinne Dettmeijer is Nationaal Rapporteur Mensenhandel in Nederland. Zij vindt het aantal schokkend. Omdat er weinig zicht is op de omvang van het probleem, vermoedt ze dat dit cijfer nog maar het topje van het ijsberg is.
Jan-van-Hoek

Drie vragen aan Jan van Hoek – vice-voorzitter van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De brancheorganisatie vertegenwoordigt ruim 3.000 woonlocaties voor begeleid wonen.

1. Hoe vaak komen dit soort situaties voor?

„Het probleem begint toe te nemen. In de afgelopen jaren horen we steeds meer signalen van onze leden dat ze te maken hebben met meisjes die slachtoffer zijn geworden van loverboys. Wij registreren dit niet – dus aantallen noemen zou giswerk zijn.”

2. Waarom zijn meisjes niet honderd procent veilig in een instelling?

„Wij gaan uit van het vertrekpunt dat we honderd procent veiligheid willen garanderen. Maar dat kan je in de praktijk nooit helemaal waar maken. Zeker als het meisje ook anders wil. Ik denk dat het soms onder onze neus gebeurd, maar dat we het niet zien. Het is zo subtiel. De vraag is als we het zien of we nog op tijd zijn.”

3. Wat moet er gebeuren?

„In de praktijk gebeurt het dat een meisje weg wil, terwijl je vijf minuten daarvoor hebt gehoord dat ze dan slachtoffer gaat worden van een loverboy. Het zou een oplossing zijn als instelling dan de mogelijkheid heeft om in overleg met de officier van justitie te kijken of je zo’n iemand een paar dagen binnen kan houden.”

“Als instellingen aangeven niets te kunnen doen, illustreren zij dat de expertise onvoldoende aanwezig is. Dan onderken je het probleem niet, herken je de signalen niet en weet je ook niet wat de beschermende factoren kunnen zijn om hier wat aan te doen.”

– Corinne Dettmeijer – Nationaal Rapporteur Mensenhandel

“We voelen ons, nog steeds, zeer betrokken bij haar. Wat haar is overkomen, heeft ook ons geraakt.  We kiezen er echter voor om hierover niet op televisie te vertellen. Uit privacyoverwegingen en omwille van de bescherming van betrokkenen. De daders zijn namelijk onderdeel van een harde criminele wereld, zo heeft de politie ons laten weten.”

Verklaring Stichting Dichterbij waar Loes woonde

Bekijk de uitzending van Dit is de dag Onderzoek

Deel dit verhaal op je sociale media