Titel

Dit zijn Mohamed, Mahmed en Mohanad, drie studenten uit Aleppo. Ze zijn de burgeroorlog in Syrië ontvlucht. We treffen ze op het strand van Lesbos, nadat ze vanuit Turkije in een bootje zijn overgestoken. Als we horen dat ze naar Nederland willen reizen besluiten we ze te volgen tot ze daadwerkelijk in hun ‘beloofde land’ arriveren. Een rauwe en spannende reis ligt voor hen.

Scroll-verder

at we tussen alle reportages over vluchtelingen nog niet zagen is een volledige reisverslag van dezelfde personen. Verslaggever Hans van der Steeg trok tien dagen en nachten met drie jongens op. Dat leverde een uniek persoonlijk verhaal op van de vlucht van deze studenten uit Aleppo.

“Je ziet ze voortdurend opleven wanneer een lastige horde weer is genomen, dan denken ze het ergste te hebben gehad. Maar een dag later zitten ze weer in zak en as wanneer ze in een nieuwe onmogelijke situatie zijn beland. Die emotie heb ik denk ik goed kunnen vastleggen in deze reportage” – Hans van der Steeg

Route

We volgen Mohamed, Mahmed en Mohanad op een spannende en uitputtende reis door zeven Europese landen. Hier zie je de route die we met hen aflegden.

Chaos in de haven van Lesbos

De havenstad Mitilini is de eerste horde die jongens moeten nemen op hun reis naar Nederland. Hier moeten ze wachten op reispapieren waarmee ze per boot van het eiland af kunnen komen. Maar in Mitilini is niets georganiseerd voor de vluchtelingen. Dat betekent dus dagenlang wachten in een complete chaos.

VIDEO: KLIK OP DE PLAYBUTTON

Evzonoi: Op de grens tussen Griekenland en Macedonie

Aan de grens met Macedonië wordt het nog maar weer eens duidelijk dat het een zware en harde reis is voor de jongens, ondanks de financiële mogelijkheden die zij hebben om helemaal naar het Noorden van Europa te kunnen trekken. Het ontbreken van faciliteiten, lang wachten in de hitte, slapen in de open lucht; het valt de jongens zwaar. Tussen duizenden lotgenoten zingen ze zichzelf moed in bij een kampvuurtje.

VIDEO: KLIK OP DE PLAYBUTTON

Grens Servië -Hongarije: Een sprong in het duister

Net over de grens in Hongarije is een kamp dat Mohamed, Mahmed en Mohanad koste wat het kost willen omzeilen. De omstandigheden zijn hier bijzonder slecht en de kans bestaat dat je er als vluchteling voor langere tijd moet blijven voordat je door kunt reizen. De drie willen daarom illegaal het land in proberen te komen. In het hek dat Hongarije op de grens met Servie heeft gebouwd is een zwakke plek: de doorgang waar het spoor de grens over loopt. Daar besluiten ze, midden in de nacht, de sprong te wagen.

VIDEO: KLIK OP DE PLAYBUTTON

Wenen: medische check

Hoewel de Syrische jongens in goede conditie zijn, begint de uitputtende reis z’n tol te eisen. Op het station van Wenen is daarom een dokterspost ingericht voor vluchtelingen. Onze jongens kampen met keelpijn (door verschil in temperatuur tussen verschillende landen) en blaren op voeten van de kilometers die ze onder meer tijdens de nachtelijke tocht in Hongarije hebben moeten lopen.

VIDEO: KLIK OP DE PLAYBUTTON

Ergens in Duitsland: waar eindigt de reis?

Het einddoel Nederland komt steeds dichter bij, maar plotseling slaat in de nachttrein naar Düsseldorf de twijfel toe bij Mohamed, Mahmed en Mohanad. Want: waarom gaan de meeste Syriërs eigenlijk naar Duitsland? En: is Nederland wel bereid ons op te nemen? In totale besluiteloosheid besluiten de jongens er maar een muntje op te gooien. “Holland: kop of munt?”

VIDEO: KLIK OP DE PLAYBUTTON

Dit is de dag Reportage
Zaterdag 26 september 2015, 21.15 uur

Deel dit verhaal op je sociale media