Krijg jij je geld terug?

Miljoenen Nederlanders hebben of hadden een woekerpolis. Ben jij net als verslaggever Henk Valk een van hen? Ontdek in vijf stappen hoe jij je verloren geld terug kunt eisen. 

Scroll naar beneden en ga jouw strijd om de woekerpolis aan

Verslaggever en gedupeerde Henk Valk:

“Ik heb in totaal 15.000 euro aan premies betaald in een woekerpolis. Daar raakte ik bijna 4.000 euro van kwijt. En dat terwijl de koersen in die tijd gewoon zijn gestegen.”

Henk 1

Check of jij ook een woekerpolis hebt

Als je een woekerpolis hebt, moet je daarvan schriftelijk bericht hebben gekregen. Twijfel je toch of jij een van de miljoenen Nederlanders bent die een woekerpolis heeft? Dat is niet zo raar. Veel mensen hebben een woekerpolis zonder dat ze het door hebben. Check of je er een hebt. Het zou je zomaar een hoop geld kunnen besparen.

Drop je woekerpolis

Je wilt van je woekerpolis af, maar alleen kom je er misschien niet uit. Eis gratis ontwoekeradvies van je adviseur. Vertrouw je die niet meer? Ga dan op zoek naar een andere. Bijvoorbeeld via de VOFP (Vereniging Onafhankelijk Financieel Planners), stichting Odin of Polisrepair.

Het verschilt per polis of verzekering hoe je jouw polis het beste kunt stoppen of overzetten. Scroll naar beneden om te zien welke mogelijkheden er zijn.

Bron: consumentenbond.nl

Oversluiten of overstappen (op banksparen)

Woekerpolis wijzigen (polisverbetering)

Woekerpolis premievrij maken

Woekerpolis stop zetten (afkopen)

Eis meer dan een compensatieregeling

De compensatieregeling die er al is geweest, dekt in veel gevallen niet de werkelijke, volledige schade. Als je denkt dat je recht hebt op een hogere vergoeding kun je je aansluiten bij een claimorganisatie. Er zijn verschillende claimorganisaties die collectieve en/of individuele procedures voeren tegen verzekeraars. Voorbeelden van clubs die collectieve procedures voeren zijn de vereniging woekerpolis.nl, en www.wakkerpolis.nl. Ze hebben verschillende werkwijzen. Je betaalt meestal een percentage van de eindopbrengst – op no cure no pay-basis. Soms betaal je een beperkt bedrag aan het begin.

De Vereniging Woekerpolis werkt samen met ConsumentenClaim. Dit bedrijf verzorgt de collectieve procedures van de vereniging, maar doet zelf ook individuele procedures, als jouw polis daarvoor in aanmerking komt. Ook www.claimexperts.nl is een organisatie waarbij je je kunt aanmelden om schade door een woekerpolis terug te claimen.

Voorbeeld

In de reportage zie je hoe gedupeerden Huub den Haan en Peter de Jong een bedrag van hun verzekeraar kregen aangeboden onder voorwaarde van geheimhouding. Hiermee gingen zij niet akkoord. Lees hieronder de reactie van hun verzekeraar.

Hoeveel geld kun je als gedupeerde terug verwachten? Bekijk het in onderstaand filmpje.

Klaag zelf je verzekeraar aan

Via www.kifid.nl kun je bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening online een klacht indienen. In het onderstaande filmpje zie je hoe Henk dit gedaan heeft. Op deze manier begin je ook zelf een klachtenprocedure tegen je eigen verzekering.

Nu kun je helaas niet veel meer doen de uitkomst van je procedures afwachten..

Bekijk het volledige verhaal van verslaggever Henk Valk:

Schud je vrienden wakker en deel dit verhaal op je sociale media

Scroll verder naar beneden voor een interview met CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. 

Extra bij deze reportage: een interview met CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij heeft zich lang vastgebeten in de woekerpolisen. Verslaggever Henk Valk spreekt hem over de rol van de politiek in deze affaire en over de gevolgen.