Baby Donna

Tien jaar later
De Nederlandse ouders van ‘baby Donna’ blikken tien jaar na de geboorte van hun dochter openhartig terug op de afgelopen tien jaar en het feit dat ze verkocht zou zijn. “De rek is eruit. Financieel is de rek eruit en emotioneel en lichamelijk.” Wat is er precies gebeurd? Lees verder.
Scroll-verder
0

Het is mei 2005. Ineens staat ze in het middelpunt van de belangstelling. Dagenlang is ze, ongewild, niet weg te slaan uit internationale media. Baby Donna. Een meisje van drie maanden oud. Geboren uit een Belgische draagmoeder. Bestemd voor een Belgisch stel. En, zo is het verhaal althans, verkocht aan een Nederlands stel omdat ze het meeste geld voor dat meisje zouden hebben geboden.

0

Nu is Donna tien jaar. Allang geen ‘baby Donna’ meer. Toch wordt ze tot op de dag van vandaag achtervolgd door de affaire die aan haar kleeft. Scroll verder en bekijk de hoofdrolspelers.

Donna woont nu al tien jaar bij Wim en Nathalie in het Utrechtse Leusden. Die zijn voor haar papa en mama. Maar daar stopt het niet. Mensen in haar omgeving herinneren haar constant aan het afkomst, haar biologische vader voert al jarenlang strijd om haar te zien en te ontmoeten en haar draagmoeder wil contact met haar houden. En Donna? Die wil rust…

De nachtmerrie voor Wim en Nathalie begint als Donna drie maanden oud is. In de media worden ze beschuldigd van internationale kinderhandel, van ontvoering en verwaarlozing van een kind. Ineens duiken ook de Belgische wensouders Bart en Geertrui weer op, die aangeven dat hún kind is verkocht aan ‘de hoogste bieder’. Het is het begin van een jarenlange strijd, Waarin niet alleen de biologische vader Bart Philtjens (hier op de foto) strijdt om Donna te zien en te ontmoeten.

Ook draagmoeder An (hier onherkenbaar op de foto) wil graag contact blijven houden met Donna. Wim en Nathalie hebben in eerste instantie een goede klik met An en betrekken haar in het leven van Donna. Maar als Donna ouder wordt en doorkrijgt dat ‘tante An’ eigenlijk haar biologische moeder is, wil ze niets meer met haar te maken hebben.

EersteLetterit is de Dag Onderzoek vertelt het unieke verhaal van dit Belgische meisje. En van de Nederlandse ouders die niet haar biologische ouders zijn, maar toch al tien jaar voor Donna zorgen. Zij zwegen al die jaren tegenover de pers, omdat ze het niet in het belang van Donna vonden om hun verhaal te doen. Nu verbreken ze het stilzwijgen en vertellen ze aan EO-journalist Roelof Bosma voor één keer hoe zij die tien jaar beleefden en wat er nu écht gebeurd is rondom de vermeende ‘koop’ van de Belgische baby. Ook schreven ze hun ervaringen op in een boek: Voor altijd ‘baby Donna’.

(Klik hier om het boek te bestellen)

Wat is er gebeurd, dat een baby bij twee mensen belandt die geen biologische verwantschap met het meisje hebben? Hoe gingen de Nederlandse instanties om met dat gegeven? Om daar een antwoord op te vinden, dook Dit is de Dag Onderzoek in het duizenden pagina’s tellende dossier dat is opgebouwd naar aanleiding van de vele rechtszaken die om Donna zijn gevoerd.

We gaan terug naar december 2004. Draagmoeder An is dan zeven maanden zwanger voor een Belgisch stel, Bart Philtjens en Geertrui Praet. An heeft zichzelf geïnsemineerd met sperma van Bart. In december 2005 loopt een conflict, dat al langer sluimert, uit de hand. Bart en Geertrui willen dat An in Frankrijk bevalt via een illegale route. An wil dat niet. Ook wordt er steeds meer geruzied over geld. Het leidt uiteindelijk tot een breuk tussen de draagmoeder en het wenskoppel. Volgens draagmoeder An laten Bart en Geertrui haar weten dat ze afhaken.

De zeven maanden zwangere An zit vervolgens met een kindje in haar buik, dat ze zelf niet wil. Ze stort haar hart uit bij Nathalie, een vriendin die ze via internetfora over draagmoederschap heeft leren kennen. Ze zegt: ik wil het kindje niet en de wensouders zijn afgehaakt, willen jullie het niet?

Wim en Nathalie geloven hun oren niet. Ze hebben al jaren een onvervulde kinderwens en hebben te maken gehad met een tragisch overlijden van hun enige kindje tijdens de bevalling. Als blijkt dat An serieus is over het voorstel, reizen ze af naar België. Ze spreken uitgebreid met de draagmoeder en haar man en ze gaan langs bij de Belgische advocaat Ann van de Steen, om uit te zoeken of én hoe ze het kindje kunnen ‘krijgen’.

Advocaat Van de Steen geeft aan dat er in België geen regelgeving is rondom draagmoederschap. Voor de procedure in Nederland wint ze informatie in bij de Raad voor de Kinderbescherming. Begin 2005 krijgt ze van hen precies te horen welke stappen zij met haar cliënten Wim en Nathalie moet doorlopen. Die stappen volgt ze nauwgezet.

Zo stuurt Wim begin februari 2005 al een brief naar de gemeente Leusden en naar de Raad voor de Kinderbescherming, waarin hij meedeelt dat hij met zijn vrouw een kindje van een draagmoeder wil adopteren. Een paar weken later, op 26 februari 2005, wordt dat kindje geboren. Ze krijgt de naam Donna Ann Desirée.

Bekijk hier op welke manier Ann van de Steen en Wim en Nathalie diverse Nederlandse instanties hebben ingelicht. 

Lees het document

Tien jaar constante druk. Stress. Angst dat Donna wordt ontvoerd, uit huis geplaatst, naar België overgebracht.

Wim en Nathalie zijn bij de geboorte aanwezig en krijgen Donna meteen na de geboorte in handen. Daarna blijven ze met de draagmoeder en haar gezin vier dagen in het ziekenhuis in België. In die dagen belt en faxt hun advocaat, zoals hen was opgedragen, met de Raad voor de Kinderbescherming. Ze deelt mee dat het kindje waar al eerder contact over was geweest inmiddels geboren is. Wie die biologische ouders van het kindje zijn. Hoe het kindje heet. Dat het kindje een Belgisch kindje is. En deelt tenslotte mee dat Donna vanaf 1 maart 2005, vier dagen na haar geboorte, bij Wim en Nathalie zal verblijven.

Alles verloopt voorspoedig. Wim en Nathalie zijn dolgelukkig met ‘hun’ Donna. Tot 23 mei 2005. Donna is dan drie maanden oud.

De nachtmerrie voor Wim en Nathalie begint. In de media worden ze beschuldigd van internationale kinderhandel, van ontvoering en verwaarlozing van een kind. Ineens duiken ook de Belgische wensouders Bart en Geertrui weer op, die aangeven dat hún kind is verkocht aan ‘de hoogste bieder’. Het is het begin van een jarenlange strijd, waarin niet alleen de biologische vader Bart Philtjens strijdt om Donna, maar ook de draagmoeder aan Donna blijft trekken. Waar de Nederlandse instanties een prominente rol proberen te spelen in hoe Donna moet worden opgevoed. En waar de pers telkens opnieuw aandacht besteedt aan de affaire ‘Baby Donna’.

Tien jaar constante druk. Stress. Angst dat Donna wordt ontvoerd, uit huis geplaatst, naar België overgebracht. Het snijdt diep in de levens van Wim, Nathalie en Donna. Nu, tien jaar later, zien ze eigenlijk geen toekomst meer in Nederland. Spanje is hun hoop en droom. Een nieuw leven. Zonder altijd maar weer die mensen die vragen naar baby Donna, terwijl Donna inmiddels een vrolijke en gezonde meid van 10 jaar is. Maar of die droom werkelijkheid wordt?

Bekijk de reportage

Uitgezonden op 23 mei 2015, 21.15, NPO 2

Deel dit verhaal via je sociale media